Heerlijk zacht en duurzaam beddengoed van Nederlandse merken

Is er iets fijner dan na een lange dag in een heerlijk zacht en fris opgemaakt bed te stappen? ’s Nachts laadt je lichaam op en een goede nachtrust is essentieel om de volgende dag weer fris te beginnen. Daarom hebben we de beste Nederlandse merken voor beddengoed ontdekt en hun mooiste producten op een rij gezet. En wist je dat de juiste keuze voor beddengoed niet alleen je slaapcomfort verbetert, maar ook een positieve impact kan hebben op de planeet? Hier ontdek je waarom duurzaam beddengoed de ideale keuze is en waar je op kunt letten bij het maken van jouw nieuwe aanwinst in de slaapkamer.

Waarom kiezen voor duurzaam beddengoed?

Duurzaam beddengoed wordt gemaakt van natuurlijke materialen zoals bamboe of lyocell (eucalyptus). Deze stoffen zijn niet alleen zachter en vriendelijker voor je huid, maar dragen ook bij aan een gezonder milieu.

Hoewel biologisch katoen vaak als duurzaam wordt gezien, nemen we dit materiaal bewust niet mee in onze aanbevelingen voor beddengoed. De reden? Katoen, zelfs in biologische vorm, is eigenlijk minder geschikt als materiaal voor beddengoed. Het absorbeert veel vocht, maar voert dit niet efficiënt af, wat kan leiden tot een klam gevoel tijdens het slapen. Daarnaast kreukt katoen sneller, neemt het onder andere je huid- en haarverzorgingsproducten op waardoor je in de ochtend een droge huid en gebroken haar kunt ervaren.

Bovendien is de productie van katoen, zelfs biologisch, erg waterintensief. Hoewel het een stap vooruit is ten opzichte van traditioneel katoen, zijn materialen zoals bamboe en lyocell een veel duurzamer en comfortabeler alternatief voor een optimale nachtrust.

Ademend en comfortabel

Duurzaam bamboe- en lyocell-beddengoed is uitzonderlijk ademend en vochtregulerend, wat zorgt voor een koele, droge en comfortabele nachtrust. Dit maakt het ideaal voor warme nachten of wanneer je ’s nachts veel zweet. Daarnaast hebben deze stoffen het unieke vermogen zich aan te passen aan je lichaamstemperatuur: ze houden je koel in de zomer en warm en knus in de winter. Zo geniet je het hele jaar door van optimaal slaapcomfort.

Hypoallergeen

Bamboe en lyocell zijn van nature hypoallergeen en antibacterieel. Dit betekent dat ze minder vatbaar zijn voor huisstofmijt, schimmels en bacteriën, wat ideaal is voor mensen met een gevoelige huid, allergieën of astma. Daarnaast helpen ze geurtjes te minimaliseren door hun antibacteriële eigenschappen.

Milieuvriendelijk

De productie van bamboe en lyocell heeft een minimale impact op het milieu:

  • Lager waterverbruik: voor de teelt van bamboe en het maken van lyocell is aanzienlijk minder water nodig in vergelijking met katoen, linnen of synthetische stoffen zoals polyester.
  • Geen pesticiden: bamboe groeit snel en zonder het gebruik van schadelijke pesticiden of herbiciden. Er is dus een oneindige groei van bamboe dat steeds weer gebruikt wordt om nieuw beddengoed van te kunnen maken.
  • Gesloten kringloopsysteem: het productieproces van bamboe en lyocell gebeurt in een gesloten kringloop, waarbij 99% van de gebruikte oplosmiddelen en water wordt hergebruikt.

Duurzaamheid en kwaliteit

Bamboe en lyocell zijn uiterst slijtvast en behouden hun zachtheid en kleur, zelfs na veelvuldig wassen. Hierdoor gaat beddengoed van deze materialen langer mee, wat betekent dat je minder vaak nieuw beddengoed hoeft te kopen en zo verspilling vermindert. Win-win!

Lichtgewicht én zijdezacht

Bamboe en lyocell voelen ongelooflijk zacht en luxueus aan, vaak vergeleken met zijde. Toch zijn ze verrassend licht, wat zorgt voor een extra comfortabele slaapervaring. Perfect voor mensen die niet van zware stoffen houden, zoals dik katoen of linnen.

Kreuk- en krimpbestendig

Bedlinnen van bamboe en lyocell kreukt minder snel dan katoen en is minder gevoelig voor krimp. Hierdoor blijft je beddengoed er langer netjes en verzorgd uitzien zonder dat je veel tijd kwijt bent aan strijken.

Ecologisch verantwoord telen

Bamboe is een van de snelst groeiende planten ter wereld en kan in één dag tot wel een meter groeien. De plant heeft geen herplanting nodig na de oogst (de wortels blijven intact) en bamboe helpt bij het absorberen van CO₂ en het produceren van zuurstof. Dit maakt het een uiterst duurzame grondstof en is daarom ook onze favoriet in dit lijstje.

Tips voor het kiezen van beddengoed

Het kiezen van het juiste beddengoed vraagt om meer dan alleen een mooie kleur of een zacht materiaal. Let ook op de praktische details die je slaapervaring verbeteren:

1. Drie soorten sluitingen van het dekbedovertrek

Sommige mensen vinden het fijn om een dekbed helemaal goed ingepakt te hebben voordat ze gaan slapen, anderen houden er juist weer van om ook met de voeten nog wat bewegingsvrijheid te hebben. Of je nu team freedom of team cocon bent, er zijn drie verschillende keuzes waarvan er vast een het beste bij je past.

  • Dekbedovertrek met knopen: knopen geven je beddengoed een klassiekere stijl (al zie je ze niet als je ligt te slapen), maar vragen wel iets meer geduld tijdens het opmaken. Ideaal als je wilt dat het dekbed helemaal goed vast zit en ’s nachts niet stiekem uit het overtrek ‘piept’.
  • Dekbedovertrek met een rits: een heel gemakkelijke optie. Met een rits zit je dekbed in een handomdraai goed vast. Geen gedoe met verschuiven en binnen no time is je bed strak opgemaakt.
  • Dekbedovertrek met een instopstrook (flesvorm): dé keuze voor liefhebbers van een strak en opgeruimd bed. Deze instopstrook is ontworpen met gebruiksgemak in gedachten: breder bij de opening, smaller aan het uiteinde, waardoor je hem makkelijk onder je matras stopt. Dit houdt je dekbed netjes op zijn plek, voorkomt verschuiven en zorgt voor een gestroomlijnde, hotelwaardige look. Praktisch én supercomfortabel dus.

2. Voorkom schuivende dekbedden

Kies voor een overtrek met ingebouwde lusjes waarmee je je dekbed kunt vastmaken aan alle vier de hoeken. Kost heel even wat tijd bij het opmaken, maar scheelt eventuele frustraties tijdens de nacht én zo hoef je niet iedere opnieuw je beddengoed recht te leggen, want dit blijft dan natuurlijk continu steady liggen.

3. Maat en pasvorm

Het dekbedovertrek moet dezelfde breedte en lengte hebben als je dekbed. Controleer eerst de maat van je dekbed, en kies een overtrek met dezelfde afmetingen.

  • Eenpersoonsbed:
    Dekbedovertrek: 140×200/220 cm
    Geschikt voor standaard eenpersoonsdekbedden
  • Twijfelaar:
    Dekbedovertrek: 160×200/220 cm
    Ideaal voor een twijfelaar of smallere tweepersoonsbedden
  • Tweepersoonsbed:
    Dekbedovertrek: 200×200/220 cm
    Geschikt voor een standaard tweepersoonsbed
  • Lits-jumeaux:
    Dekbedovertrek: 240×200/220 cm
    Voor bredere tweepersoonsbedden of als je extra ruimte wilt
  • Lits-jumeaux XL:
    Dekbedovertrek: 260×220 cm
    Perfect voor kingsize bedden of extra brede dekbedden

Kies het juiste hoeslaken

Het hoeslaken moet passen bij de matrasmaat en de hoogte van het matras (inclusief eventuele topper). Controleer daarom zowel de lengte en breedte als de dikte van je matras.

  • Eenpersoonsbed: 80/90/100×200 cm
  • Twijfelaar: 120/140×200 cm
  • Tweepersoonsbed: 160×200 cm
  • Kingsize bed: 180/200×200 cm

Kies een hoeslaken met elastiek voor een strakke pasvorm, vooral bij hogere matrassen of boxsprings. In de beschrijving van de hoeslakens zie je de hoogte ook terug, vaak is dit 30cm.

En de juiste maat kussenslopen

De standaardmaat voor kussenslopen is 60×70 cm, wat past bij de meeste Nederlandse kussens. Slaap je met een ergonomisch kussen of een kussen met eventuele afwijkende maten? Dan vind je ook steeds meer kussenslopen in de maten 50×70 cm, 50×60 cm en 40×60 cm. Kijk voor onder andere de ergonomische kussens ook goed naar de dikte van het kussen. Heb je een kussen in de maat 40x60cm, maar is deze wat dikker/hoger dan gemiddeld, dan passen kussenslopen van 50x60cm wellicht beter.

4. Draaddichtheid:

De draaddichtheid van beddengoed, oftewel het aantal draden per vierkante inch, is een belangrijke factor bij het kiezen van kwalitatief beddengoed. Een hogere draaddichtheid staat meestal voor zachtere, soepelere stoffen die ook langer meegaan. Voor dagelijks gebruik is een draaddichtheid tussen 200 en 400 vaak ideaal: dit biedt een goede balans tussen comfort en duurzaamheid. Bedlinnen met een draaddichtheid boven de 400 voelt luxueus en zijdezacht aan, maar kan ook zwaarder en minder ademend zijn.

Let daarnaast op het materiaal: een lagere draaddichtheid in bamboe of lyocell kan net zo zacht en duurzaam aanvoelen als een hogere draaddichtheid in katoen.

5. Kleuren en stijl:

De kleur en het ontwerp van je beddengoed hebben een grote invloed op de sfeer in je slaapkamer.

  • Neutrale tinten: Kies voor zachte tinten zoals wit, beige of lichtgrijs als je een minimalistische, rustige uitstraling wilt creëren. Deze kleuren stralen eenvoud en frisheid uit en passen bij bijna elk interieur.
  • Opvallende patronen of kleuren: Wil je je slaapkamer een persoonlijke touch geven? Ga dan voor rijke kleuren zoals diepblauw, smaragdgroen of terracotta, of kies voor beddengoed met speelse patronen, zoals bloemen, grafische prints of strepen. Dit kan je ruimte opfleuren en meer karakter geven.
  • Trendy combinaties: Overweeg om effen beddengoed te combineren met decoratieve kussens of een sprei in een contrasterende kleur of print voor een moderne, gelaagde look.

Met de juiste keuzes in maat, sluiting, draaddichtheid, kleuren en stijl maak je van je slaapkamer een stijlvolle én comfortabele plek om tot rust te komen.

Shop je favoriete duurzame beddengoed

Dus, wil jij duurzaam en stijlvol slapen? Kies dan voor duurzaam beddengoed bij een van deze Nederlandse merken en geniet van comfort zonder compromis. Naast dat je je beddengoed snel in huis hebt (want we laten alleen Nederlandse merken toe), shop je ook direct bij de ondernemer en help je hen verder in hun ondernemingsreis. Win-win!

Ben je naast dit heerlijke beddengoed ook op zoek naar andere duurzame producten, tips en trends? Meld je aan voor de nieuwsbrief en wij brengen je meteen op de hoogte!